Restaurangerna i Stockholm du måste besöka

Stockholm är inte bara Sveriges huvudstad utan en av världens mest trendkänsliga metropoler. På en relativt liten yta finns mat från världens alla hörn för i stort sett alla slags plånböcker. Men du hittar inte bara de senaste mattrenderna just i Stockholm, här finns allt från skandinavisk avskalad lyx, nyskapande asiatiskt, italienska klassiker, restauranger med storslagen utsikt och tio michelinkrogar att välja bland.

Att välja ut fem restauranger är näst intill omöjligt, men ett urval ur några kategorier innebär krogar som du bara hittar här – i Nordens Venedig.

Finare middag – Oaxen Krog

Med två Michelinstjärnor är Oaxen Stockholms motsvarighet till Noma I Köpenhamn. Endast lokalproducerade skandinaviska varor med utsikt över Stockholms inlopp på vackra Djurgården med Gröna Lund som granne. Även inredningen är lokalproducerad och kommer från skeppsvarvet intill. Välj meny om 6 eller 10 rätter (2100kr), med smaker som Oaxenskinka, löjrom från Kalix, svart rädisa och fänkål från den egna farmen. Besök gärna anslutande Oaxen Slip för brunch eller lite enklare snacks och lunchrätter.

Trendigt – Punk Royale

Se upp – trenderna i det världsvana Stockholm skiftar lika snabbt som det öppnar en ny restaurang, men Punk Royale på alltid heta Södermalm har lyckats med ett koncept vi inte sett förut – en provokation till krog som överraskar i allt från mat till utförande och stämning. Här vet du aldrig vad eller hur du kommer serveras, avsmakningsmenyn som ändras från dag till dag kan bestå av allt från blodvåffla till sjöborre – galet och spontant men väl uttänkt är den nya Stockholmstrenden. Släpper bord 30 dagar i förväg.

Klassiker – Operakällaren

Mer anrikt än Operakällaren är svårt att hitta på Stockholms kroghimmel, här äter du matklassiker bakom Kungliga Operan i kulturminnesmärkt, ståtlig miljö från sent 1800-tal. Utsikten stavas stockholmska landmärken som Slottet, Nationalmuseum, Grand Hotel och det glittrande vattnet i Strömmen. Stefan Catenacci som driver denna anrika krog serverar fransk-svenska rätter med lokala smaker. Här kan du äta både svensk lax och fransk anklever – med närodlade grönsaker som rotselleri och Västeråsgurka. Missa inte Operakällarens egna råbiff med Västervikssenap eller den lika berömda men enklare Operabaren ett stenkast härifrån.

Thai – Koh Phangan

En klassiker för den som gillar thaimat och roliga upplevelser, restaurangen på kända Skånegatan har varit en institution sedan 90-talet och tar dig genast tillbaka till Thailand med sin mörka inomhusdjungel till inredning. Sitt i en bungalow med lyktor och välj från en varierad thaimeny. Här finns Barbeque – biff eller kycklingspett med thailändska tillbehör, och är ni ett lite större sällskap så finns en 4-rätters meny för humana 225 kronor/person, vissa rätter “very hot”! Har nu expanderat med krogar både på Östermalm och i Uppsala.

Snabbmat – Meat on a Stick (M.O.A.S)

Ägaren åkte världen runt för att hitta den bästa kebaben som dokumenterades på Instagramkontot kebabspotting – och öppnade sedan sitt eget drömställe i Stockholm City. Lyxkebab med bra ekologiska råvaror är konceptet, här kan du också dricka champagne och beställa potatis med tryffeldipp medan du väntar på kebaben med namn som Sydney, Stockholm och Hanoi. Såklart dyrare än snittkebaben – men en upplevelse utöver det vanliga.